• kontakt@jobsam.dk
  • Cookies- og Privatlivspolitik

Jobsøgning for seniorer


Senior Jobsøgning - 50+

Nogle jobansøgere kan blive fravalgt på grund af navn, etnicitet, udseende eller køn, men alder er stadig en af de største faktorer, hvorpå en ansøger frasorteres. Fravalgt på baggrund af disse grunde, er dog ulovligt og i strid med ligestillingsloven.

Hvad skal man gøre, hvis man er over 50 og jobsøgende? Det bliver svært at ændre på fødselsattesten. I denne artikel, vil vi prøve at komme med nogle gode råd til seniorer plus 50.

Karrieskrift - hvad kan du og hvad vil du?

Hvis du har været på arbejdsmarkedet i lang tid, er det ikke sikkert din nuværende stilling eller branche, er den samme som da du startede. Måske kræver din stilling i dag nogle kompetencer, som du skal opgradere. Du kan med fordel prøve at klarlægge dine spidskompetencer og gøre op med dig selv, hvor dine fremtidsdrømme ligger.

Alternativt kan du prøve at gøre det omvendt. Hvad er dit drømmejob nu? Og derefter klarlægge hvilke kompetencer jobbet kræver? Kræver det efteruddannelse? Ny viden? Dette kan i så fald resultere i et job- eller brancheskrift.

Aktiv jobsøgning

Du kan naturligvis søge job på traditionel vis med jobansøgning og CV eller oprette en jobagent og få tilsendt jobforslag. Du kan også vælge en mere aktiv jobsøgning. I hele Danmark afholdes der jobmesser og jobtræf. Her kan du fysisk møde fremtidige arbejdsgivere og her kan du ikke blive elektronisk frasorteret på grund af din alder.

Et andet sted du også kan finde inspiration til din jobsøgning som 50+, er på Senior Erhverv. Her kan du få hjælp gennem netværk og workshops. Du kan tilmelde dig i din lokalforening og oprette dit CV og indgå i i deres CV-bank, hvor virksomheder kan søge efter arbejdskraft.

I Senior Erhverv kan du få støtte gennem møder samt deltagelse i netværk mv. Det kræver dog et medlemskab, til beskedne kr. 300 om året.

Husk at bruge hele dit netværk til jobsøgning. Brug din omgangskreds, venner, familie og/eller tidligere kollegaer. Husk også at opdatere eller oprette din profil på LinkedIn.

Et godt råd er også at skemalægge din jobsøgning. Lav en plan for hele næste uge, noter i din kalender hvad du skal nå og hvornår. F.eks.
- Læse jobopslag
- Udvælge relevante stillinger
- Research om virksomhederne
- Skriv jobansøgning
- Tjek LinkedIn, Facebook for nye opslag
- Tjek Jobportaler efter nye opslåede stillinger

Gennemgå ansøgning og CV

Jobansøgning
Når du skriver din jobansøgning, må du endelig ikke begynde med "Jeg har passeret de 55 år - det håber jeg ikke er et problem" eller "Jeg har rundet de 60 år, men har stadig 7 gode år tilbage på arbejdsmarkedet". På den måde signaler du til arbejdsgiver, at du selv kan se alderen som et problem og allerede der bliver du fravalgt. Lad være med at fokusere på din alder, beskriv i stedet dine kompetencer og læg vægt på mulighederne - ikke dine begrænsninger.

Husk også, at din ansøgning skal fortælle om din fremtid hos en kommende arbejdsgiver. Ikke om alle de ting du tidligere har lavet, det skal være i dit CV.

Læs mere om jobansøgning

CV
Med masser af erfaring fra arbejdsmarkedet, kan et CV hurtigt komme til at virke uoverskueligt. Der kan være mange forskellige arbejdsgivere og et utal af efteruddannelser og kurser. Sørg for at målrette dit CV til den specifikke virksomhed. Du behøver formentlig ikke at nævne alle dine ansættelse. Udvælg de vigtigste og mest relevante ting, til lige netop den stilling du søger. Overvej om du kun skal beskrive fra de sidste 10 arbejdsår.

Hvis det er mange år siden du har sendt et CV eller en jobansøgning og du bruger en "gammel" skabelon du har lavet i WordPerfect, er det måske også på tide at lave en ny. Du kan se flere eksempler og gratis skabeloner på både ansøgning og CV.

Læs mere om CV

Der kommer afslag

Lad være med at blive slået ud af et afslag. Der vil komme afslag. Bliv ved med at tro på at jobbet nok skal komme og bevar optimismen. Oftest har et afslag ikke noget med din alder at gøre. Det er udformningen og opbygningen af din jobansøgning og CV der fejler. Brug derfor tid på at skrive en god og motiveret jobansøgning. Lav en ny jobansøgning og CV hver gang og til hver stillingsopslag.

Troen på sig selv

Hvorfor kan en 55-årig blive frasorteret i bunken af ansøgere? En senior burde jo have meget mere erhvervserfaring fra et langt arbejdsliv, end de andre ansøgere.

Størstedelen af lønmodtagere over 50 år, mener deres alder vil være en hindring for at få et nyt job, hvis man bliver arbejdsløs. Denne tankegang kan være med til, at nogle giver op på forhånd. Man føler ikke man er god nok eller har fuldt med udviklingen.

Dette er dog statistisk set ikke begrundet, da seniorer ikke har en større arbejdsløshedsprocent og det tager ikke længere tid for seniorer, at finde nyt arbejde. Ifølge Danmarks statistik er der ikke forskel i arbejdsløsheden blandt 25-29-årige kontra 55-59 år. Kilde: Danmarks Statistik

En hjælp på vejen - tilskud

Kan du finde en arbejdsgiver der gerne vil ansætte dig, men tøver lidt, kan du eventuel forslå at starte i virksomhedspraktik eller med løntilskud. Dette kan være med til at lette vejen til en fast ansættelse.

Løntilskud
Er du ledig og over 50 år kan du være berettiget til at starte med løntilskud. Dette kan ske ved både en privat eller offentlig arbejdsgiver. Op til 4 måneder ved en offentlig arbejdsgiver, med op til 6 måneder hos en privat arbejdsgiver. Du skal kontakte dit lokale jobcenter, for at blive godkendt til ordningen.

Virksomhedspraktik
Du kan være berettiget til virksomhedspraktik i op til 4 uger hos en arbejdsgiver. Virksomhedspraktik kan både foregå hos private og offentlige virksomheder. Du får udbetalt den samme ydelse som under ledighed, der er derfor ingen økonomisk udgift for arbejdsgiveren. Du skal kontakte dit lokale jobcenter, for at blive godkendt til ordningen.

Læs mere til løntilskud og virksomhedspraktik for seniorer.