• kontakt@jobsam.dk
  • Cookies- og Privatlivspolitik

Ansæt ny medarbejder


Ny medarbejder

Det kan virke svært og uoverskueligt, når du skal finde en ny medarbejder. Derudover kan det være en meget tidskrævende og omfattende proces. Men hopper du over, hvor gærdet er lavest, finder du måske den forkerte medarbejder, og det kan ende med at blive endnu dyrere end først antaget. Vi har derfor samlet nogle gode råd, der kan hjælpe dig godt på vej.

Hvem vil du ansætte?

Først skal du have afklaret, hvilke kompetencer en ny medarbejder skal have. Er det en ny til bogholderiet, skal personen naturligvis kunne bogføre. Prøv at overveje, hvilke kompetencer personen ellers skal have. Både faglige og personlige kompetencer.

Du kan med fordel lave et stillingsopslag. Her kan du overveje de personlige egenskaber, og hvilke arbejdsopgaver du ønsker, en ny medarbejder skal varetage. Det er en god ide at bruge lidt tid på dette. Spørg eventuelt andre i samme afdeling om, hvordan de mener, personen skal være.

Her kan du læse mere om stillingsbeskrivelse mv.

Udarbejd en jobannonce

Det er vigtigt, at du skriver en god jobannonce for at tiltrække de rette personer. Men husk, at det ikke gælder om at få flest ansøgere, det gælder om at få de rigtige. Vær tydelig omkring, hvad du ønsker, og hvad du kan tilbyde.

Når du laver din jobannonce, er det vigtigt, at du ikke skriver noget, der går imod gældende lovgivning. Du må blandt andet ikke forskelsbehandle i en jobannonce. Forskelsbehandlingsloven forbyder f.eks. at skelne i forhold til race, hudfarve, religion, køn, alder eller handicap.

Læs mere om jobannoncer og find en gratis skabelon på en jobannonce.

Håndtering af ansøgere - Persondataloven

En jobansøgning og et CV indeholder typisk personfølsomme oplysninger. Derfor skal du være særlig opmærksom på, at kun udvalgte og relevante personer har adgang til disse dokumenter. Når din ansættelsesprocedure er ovre, skal du slette alle de frasorterede ansøgninger, du har modtaget. Dette gælder både fysisk og digitalt.

Hvis du gemmer oplysninger som CV eller en jobansøgning, f.eks. fra en uopfordret ansøgning, skal du have accept fra ansøgeren først. Indhenter du reference om nogle ansøgere, skal du også huske at få accept fra ansøgeren først.

Udvælgelse af ansøgere

Når du skal udvælge de ansøgere, du gerne vil have til samtale, er det vigtigt, at du både kigger på de faglige og personlige kompetencer. Hvis du udelukkende prioriterer de faglige egenskaber som erhvervserfaring og uddannelse, kan du risikere, at ansøgeren ikke passer ind i virksomhedens kultur.

Indkald altid mere end en ansøger til jobsamtalen, ellers har du ikke mulighed for at sammenligne. Hvis du kun indkalder en til samtale, kan du risikere at sidde tilbage med følelsen: "Hvad nu, hvis der var en anden, der var bedre?"

Jobsamtalen

Efter du har indkaldt de bedst egnede kandidater, skal du afholde jobsamtalen. Her skal du huske kun at stille relevante spørgsmål til ansøgeren. Her må du igen ikke stille spørgsmål, der er imod gældende lovgivning.

Undgå at stille spørgsmål om f.eks.:

- Ansøgerens generelle helbred, antal sygedage de foregående 12 måneder eller om alvorlige sygdomme.
- Hvilken religion ansøgeren har samt hvilket politisk parti, man stemmer på, eller ansøgerens seksuelle holdning.
- Om en kvindelig ansøger er gravid eller planlægger at blive det.
- Hvis du spørger om en straffeattest, skal det også være relevant for jobbet. F.eks. om en bogholder tidligere har begået økonomisk kriminalitet.

Husk at sende afslag til alle de personer, der sendte en ansøgning. Du bør respektere, at ansøgeren har brugt tid på at sende en ansøgning og evt. tid på jobsamtalen. Dette giver et godt billede af jeres virksomhed, og det kan få ansøgere til at søge igen, hvis dette bliver aktuelt.

Første medarbejder

Hvis det er den første medarbejder, du skal ansætte, er der en række administrative krav, du som arbejdsgiver skal overholde. Du skal blandt andet registreres som arbejdsgiver, udarbejde ansættelseskontrakt, tegne arbejdsskadeforsikring og udarbejde en APV.

Derudover skal du udbetale og indberette løn for dine ansatte. Det kan stærkt anbefales at benytte et lønsystem, så alle lovkrav mv. bliver overholdt. Vi anbefaler Dataløn, da det er meget brugervenligt, og du behøver ikke være lønekspert for at kunne indberette løn. På dataløn.dk kan du også finde nyttige skabeloner som f.eks. en ansættelseskontrakt, kørebog, tro- og loverklæring m.m.

Persondata

Som arbejdsgiver skal du være særligt opmærksom på følsomme persondata, jf. den nye persondatalov. Når du har ansatte, må du gerne opbevare generelle oplysninger. Dette kunne f.eks. være oplysninger om:

- Navn, adresse, by
- Fødselsdato
- Bankoplysning til udbetaling af løn
- Skattekort.

Men har du en medarbejders billede liggende på virksomhedens hjemmeside, skal du have medarbejderens accept først. På JobSam.dk kan du finde en gratis skabelon og eksempel på en samtykkeerklæring. Skabelon og eksempel findes også øverst i venstre side.