• kontakt@jobsam.dk
  • Cookies- og Privatlivspolitik

Hjælp til mere arbejdsglæde


Inspiration til større arbejdsglæde

Hvad er arbejdsglæde? Arbejdsglæde er en følelse af at være glad for sit arbejde. Det giver ikke bare tilfredsstillelse, men man er virkelig glad for at gå på arbejde. Man glæder sig til at gå på arbejde, både mandag morgen og fredag morgen.

Arbejdsglæde kan komme af en sund arbejdsplads, hvor medarbejderne har det godt, og man er stolt af det produkt, virksomheden leverer. Arbejdsglæden er størst der, hvor medarbejderne trives, og der er et godt samarbejde og fællesskab.

Hvilke ting der påvirker arbejdsglæden, er forskelligt fra person til person. For nogle er det anerkendelse, og for andre er det gode kollegaer. Arbejdsglæde kan også være, at man føler, man gør noget meningsfyldt eller gør noget godt for andre mennesker.

Hvorfor er arbejdsglæden vigtig?

Fordi man bruger ca. en tredjedel af døgnet på at arbejde. Det eneste man bruger mere tid på end at arbejde, er søvn. Når vi bruger så lang tid på arbejde, er det også vigtigt, at man trives på arbejdspladsen, ellers vil det også påvirke privatlivet. Har man haft en dårlig dag på jobbet, tager vi den dårlige oplevelse med hjem. Dette kan både påvirke psykisk og fysik i form af dårlig søvn, nedsat immunforsvar og skidt humør.

Derimod kan en forbedring af arbejdsglæden betyde større produktivitet og effektivitet, mere tilfredse medarbejdere, bedre sundhed og mere lyst til udvikling. Hvilken virksomhed ønsker ikke det?

Andre fordele ved større arbejdsglæde:

- Lavere sygefravær, da tilfredse medarbejdere bliver mindre syge.
- Mere produktive medarbejdere, der giver virksomheden en bedre bundlinje.
- Mindre personaleudskiftning, så man skal rekruttere færre gange, da medarbejdere bliver længere i virksomheden.
- Du har lettere ved at tiltrække nye medarbejdere, hvis du har et godt arbejdsmiljø.
- Større motivation og medarbejdere, der er bedre til at finde nye løsninger.

Øget arbejdsglæde giver også større livsglæde, og derudover modvirker det stress. Det er win-win. Det giver glade og engagerede medarbejdere og dertil øget produktivitet. Der er intet, der taler imod større arbejdsglæde, så se bare at komme i gang.

Manglende arbejdsglæde

Der kan være mange årsager til manglende eller slet ingen arbejdsglæde. Nogle af de hyppigste årsager til, at man bliver træt i et job eller mister arbejdsglæden, er manglende udfordringer, kedsomhed og uoverensstemmelser med kollegaer eller lederen.

Andre ting, der kan skade arbejdsglæden, kan være:

- Manglende anerkendelse og ros.
- Travlhed og alt for mange opgaver.
- Brok og negativ tone fra kollegaer.
- Dårlig og usynlig ledelse.

Ideer til større arbejdsglæde

Det er heldigvis ikke raketvidenskab at skabe større arbejdsglæde. Det kræver dog en indsats, da det ikke kommer af sig selv. I det følgende kan du få nogle ideer til tiltag, du kan bruge på din arbejdsplads.

Hils pænt på hinanden
En lille ting som at sige godmorgen er meget vigtigt. Måske efterfulgt af en lille bemærkning Er du frisk? Har du sovet godt? Hvis man møder ind hver dag, uden at have sagt godmorgen eller have hilst på hinanden, starter dagen demotiverende. Det samme gør sig gældende ved fyraften. Farvel, vi ses i morgen eller På gensyn, ha´ en god aften. Det gælder selvfølgelig for alle medarbejdere, men det er vigtigt, at du som arbejdsgiver går forrest.

Ros og anerkendelse
Ros, anerkendelse og et klap på skulderen, det er alfa og omega for et godt arbejdsmiljø. Alle mennesker stræber efter en form for anerkendelse. Derfor er det meget vigtigt at anerkende og rose dine medarbejdere, når der er udført et godt stykke arbejde. Der skal være ros for både små og store ting.

Derudover kan en High Five eller Sådan! Godt gået virke meget motivende. Det kan virke banalt, men det virker.

Afhold sociale arrangementer
En firmatur, firmafest eller lignende kan være med til at skabe et godt fællesskab. Medarbejderne kommer til at kende hinanden på et andet plan, og man får chance for at snakke om andet end arbejde. En firmatur kan være mange ting og behøver ikke koste det store, f.eks. fredagsbar, en vandretur, biograftur, madkursus, teambuilding mv.

Fejr virksomhedens succes
Husk at fejre både de små og store succeser i virksomheden. Dette giver tilfredshed hos medarbejderne og en bedre fællesskabsfølelse. Det kunne være, at virksomheden har fået en ny ordre, har lavet en forbedring eller er kommet igennem en udfordring. Fejring af succeser kan gøres på mange måder. F.eks. fællessamling i kantinen, kage, en fredagsøl eller champagne. Som arbejdsgiver kan du også sende en mail rundt til alle, hvor du understreger succesen.

Kommunikation og dialog
Åben dialog er et vigtigt redskab for at styrke arbejdsglæden. På arbejdspladsen skal alle kunne sige deres mening og ytre deres holdning. Hvis en medarbejder kan fremlægge sin holdning, føler man, at man har en medbestemmelse i arbejdet. Derudover er det vigtigt at kommunikere i en pæn tone, for husk: Tal pænt til hinanden, det koster ikke noget.

Som arbejdsgiver er det også vigtigt at snakke med sine medarbejdere om andet end arbejdet. Indfør gerne små pauser i løbet af dagen, hvor du spørger ind til interesser, familie mv.

Afhold fastholdelsessamtale
Ved at afholde en fastholdelsessamtale kan du som arbejdsgiver undgå, at en nøglemedarbejder smutter fra virksomheden. Lyt til medarbejderen og afklar, om der ting, der skal forbedres. Dette kan få medarbejderen til at føle sig værdsat og løfte arbejdsglæden. Læs mere om fastholdelsessamtaler.

Marker en opsigelse
Når en medarbejder opsiger sin stilling, kan det faktisk virke positivt, hvis virksomheden markerer den sidste dag med en lille afskedsfest. På denne måde fejrer du en god kollega og viser, at du sætter stor pris på alle medarbejdere. Køb en lille gave, sig nogle pæne ord og vis, at du kommer til at savne personen.

Kom i gang

Det ville være dumt ikke at gøre noget for at forbedre arbejdsglæden. Ved at fastholde dine medarbejdere skal du ikke hele runden igennem med at annoncere og rekruttere. Mange virksomheder gør en stor indsats for at nedbringe sygefraværet, og et oplagt sted at starte er at forbedre arbejdsglæden.

Men husk, at arbejdsglæden kun bliver ved med at være høj, hvis du løbende gør noget aktivt for at forbedre den. Ellers kan den hurtigt forsvinde igen.