• kontakt@jobsam.dk
  • Cookies- og Privatlivspolitik

Økonomi som ledig


Gode råd til din økonomi

At miste sit job kan være en meget ubehagelig oplevelse. Du skal vinke farvel til dine kollegaer og ikke mindst din månedlige indtægt. Mange lønmodtagere har ikke overvejet en fremtid med en væsentlig lavere indkomst. Har du gjort noget for at sikre dig økonomisk ved ledighed? Ville din økonomi kunne holde til at lønsedlen blev halveret?

I det følgende afsnit, vil vi beskrive forskellige muligheder, du har for økonomisk hjælp under ledighed.

Kontanthjælp: Det er langt fra alle der er berettiget til kontanthjælp. Du må ikke have en formue over kr. 10.000, der er fælles forsørgelsespligt mellem ægtefæller osv. Du kan læse mere om kontanthjælp på borger.dk.

Dagpenge: Hvis du er medlem af en A-kasse, kan du være berettiget til dagpenge. Satsen i 2019 er kr. 18.872. Det kræver du har været medlem af en A-kasse 12 i måneder før du er dagpengeberettiget. Du kan læse mere om dagpenge.

Lønsikring: Flere og flere danskere tegner i dag en arbejdsløshedsforsikring. Det vil sige en forsikring der sikrer dig økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs. Med en lønsikring kan du forsikre op til 90% af din løn. Forsikringen tegnes af en A-kasse eller et privat forsikringsselskab og gælder typisk i max. 12 måneder. Nogle lønforsikringer dækker kun, hvis du er blevet fyret.

Skab et økonomisk overblik

Det kan være en rigtigt god ide, at få et overblik over din økonomi før du bliver ledig. Lav et budget der viser alle dine faste indtægter og udgifter. På denne måde kan du danne dig et overblik over, hvor store dine månedlige udgifter er og om du kan overleve en periode på dagpenge.

Du kan finde en gratis budgetskabelon i venstre side.

Hvis du er blevet ledig, er budgettet også et godt redskab. Der kunne være poster i dit budget, som evt. kunne spares væk, hvis du havde nogle måneder med ledighed. Andre sparetips kunne være:
- Afmeld og opsig abonnementer du ikke benytter, magasiner, blade mv.
- Overvej din transportudgift. Husk din cykel er det billigste valg.
- Lav en madplan og handl ind en gang i ugen.
- Udskift dit visa/dankort med et hævekort.
- Skær ned på fastfood og restaurantionsbesøg.
- Sælg ting du ikke bruger.
- Udskyd ferierejser til når du igen er i job.
- Tilpas dit tv- og telefonabonnement.
- Gennemgå alle dine forsikringer.

Har du brug for en forsikring?

Det er meget individuelt, om det er en god ide at tegne en arbejdsløshedsforsikring (også kaldet lønsikring). Er du i et erhverv, hvor det er svært at få job eller er din branche præget af store udfordringer? Du kan også have en alder, hvor det tager lidt længere tid at finde et job. Dette er ting du skal gøre op med dig selv og hvis din økonomi ikke kan holde til en periode på dagpenge, kan lønsikring være en god løsning.

Det er vigtigt du sætter dig godt ind i tingene og læser det med småt. Det er altid fornuftigt at indhente flere tilbud og sammenligne. Der vil altid være forskellige selvrisikosperioder (de antal dage, du selv betaler) og kvalifikationsperioder (den underliggende periode du skal have tegnet forsikringen, før der træder i kraft)

Husk at en lønsikring oftest kun gælder i 12 måneder, er du ledig længere end det, dækker forsikringen ikke.

Alternativ til lønsikring

I stedet for at tegne en lønsikring og/eller kun være medlem af en A-kasse, kan du selv lave en opsparing. En løbende opsparing på f.eks. kr. 1.000 om måneden, kan have dobbelt effekt på dit rådighedsbeløb, hvis du bliver ledig.

Hvis du bliver ledig, stopper du din månedlige opsparing på kr. 1.000, dette påvirker dit rådighedsbeløb positiv med kr. 1.000. Derudover overfører du kr. 1.000 hver måned fra din opsparing til din lønkonto. Dette påvirker også dit rådighedsbeløb med kr. 1.000. Dit rådighedsbeløb bliver dermed kr. 1.000 + kr. 1.000 = kr. 2.000 forbedret (i forhold til da du var i arbejdet.)

Skat og pension ved ledighed

Hvis du bliver ledig, kan det være en god ide at rette din forskudsopgørelse. Din indtægt ændrer sig, hvis du bliver ledig. Derfor kan det være en god ide at rette dine indkomstoplysninger, så du får de rigtige fradrag og undgår restskat.

Der kan også ske ændringer i dine forsikringer, hvis du er stoppet med at arbejde. Havde du tidligere en pensionsordning gennem dit arbejde, kunne denne ordning også have omfattet en gruppelivsforsikring og/eller tab af erhvervsevne. Det er ikke sikkert disse forsikringer stadig gælder, hvis indbetalingerne stopper. Kontakt derfor dit pensionsselskab eller undersøg på pensionsinfo.dk.

3 gode råd - hvis du bliver arbejdsløs:

1) Kontakt din A-kasse, fagforening og/eller jobcenter. Det er vigtigt du melder dig arbejdsløs, da det er afgørende for, om du kan få dagpenge eller kontanthjælp. Gør du det ikke, kan det gå hårdt ud over din økonomi.
2) Tilpas dit forbrug. Denne øvelse kan være særdeles svær, men du er nødt til at gennemgå dit faste budget og undersøge om der er steder du kan spare. Se evt. vores budgetmodel.
3) Kom hurtig i gang med din jobsøgning. Kontakt evt. din fagforening eller A-kasse, der kan hjælpe dig hurtig t i gang med job. Læs mere om jobsøgning.